Zonwerende folie van Umisol houdt hitte buiten

gva-foto-23-01-2015België kreunt momenteel onder een hittegolf. Binnenruimtes worden serres, airco’s draaien overuren. Umisol, een in 2001 opgericht bedrijf uit Sint-Niklaas dat ondertussen internationaal hoge ogen gooit, gaat er nochtans prat op over een efficiënte oplossing te beschikking om de warmte buiten te houden in kantoorgebouwen, zorgcentra, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en particuliere woningen.

“Onze zonwerende folie garandeert inderdaad een ideaal thermisch comfort”, zegt woordvoerster Katrien Michiels.  “De infraroodfolie wordt van binnenuit op de ramen gekleefd en opereert als een natuurlijk aircosysteem.”

Umisol heeft een Europees patent op  deze uitvinding en gaat er prat op dat al tientallen shoppingcentra, zorgcentra en kantoren van prestigieuze bedrijven er gebruik van maken.  Onder meer het Europees parlement staat op de klantenlijst.

“De Umisol-folie kaatst de warmte terug van waar ze komt, doet de binnentemperatuur dalen, weert 99% van de UV-stralen, zodat er in het interieur geen verkleuring optreedt, terwijl de natuurlijke optische doorkijk of lichtinval behouden blijft”, geeft Katrien Michiels nog aan.

Naast de thermische isolatie is de folie dermate gelamineerd dat ze bij glasbreuk scherven bij elkaar houdt en ook inbraakwerend werkt. De energiebesparende raamisolatie kan volgens Umisol tot 25% besparingen op koelingskosten opleveren in de zomer en tot 30% op de stookkosten in de winter. De opgewekte warmte wordt dan immers teruggekaatst in de ruimte in plaats van via het raam te ontsnappen en dat maakt forse energiebesparingen mogelijk.