Zuivelgroothandel uit Geraardsbergen en bouwbedrijf uit Lebbeke failliet

image-4215275Ook in de zomerperiode kunnen ondernemers in moeilijkheden komen. Dat kan vele oorzaken hebben, maar een belangrijke factor is natuurlijk het betaalgedrag van klanten.

Uit de jongste barometer van Graydon blijkt dat bedrijven gevestigd in Wallonië voor het eerst beter betalen dan hun Vlaamse en Brusselse collega’s. De barometer peilt elk kwartaal naar het betaalgedrag van Belgische ondernemingen en overheden.

Twee derde van de Belgische bedrijven en overheden betaalden hun facturen in het tweede kwartaal 2016 binnen de afgesproken termijn. Alhoewel dit tijdens de eerste drie maanden nog 70% was, is de achteruitgang niet meteen alarmerend. In deze periode van het jaar gaat de betalingskwaliteit er traditioneel op achteruit. De afwijking in vergelijking met de cijfers in dezelfde periode vorig jaar is eerder miniem.

Wat wel opvalt is dat het betaalgedrag over de verschillende gewesten steeds meer gelijk loopt. Zo blijkt dat ook bedrijven binnen het Waalse gewest steeds beter hun betaalafspraken nakomen. Sinds kort betalen ze zelfs beter dan bedrijven in Vlaanderen en Brussel. Dat belet niet dat ook de vorige twee weken in Oost-Vlaanderen diverse bedrijven failliet zijn gegaan, waaronder een zuivelgroothandel uit Geraardsbergen en een bouwbedrijf uit Lebbeke. De volledige lijst vindt u op http://www.madeinoostvlaanderen.be/falingen.