Het geneeskundig bedrijf Sophia Genetics kreeg zopas een vermelding als één van de vijftig slimste bedrijven ter wereld. Die klassering wordt jaarlijks opgemaakt door het gereputeerde Amerikaanse blad MIT Technology Review. MIT uit Massachusetts is één van de meest toonaangevende universiteiten ter wereld. Sophia Genetics is een Zwitsers bedrijf, gespecialiseerd in de analyse van big data. Het zoekt meer bepaald naar statistisch verantwoorde informatie inzake kankeronderzoek, en dat op basis van DNA-analyse. Honderden ziekenhuizen doen beroep op de studies van Sophia Genetics.

Sophia Genetics heeft een link met Oost-Vlaanderen omdat Marc Coucke er één van de referentie aandeelhouders is. Nadat hij in 2015 zijn Omega Pharma verkocht, investeerde hij liefst 15 miljoen euro in het ook toen al veelbelovende bedrijf.  Het is niet bekend hoe groot het aandelenpakket van Coucke is. Wél bekend is dat de Britse topinvesteerder Mike Lynch één van zijn medevennoten is.

MIT Technology Review plaatst Sophia Genetics op plaats dertig. Daarmee doet het bedrijf het zelfs beter dan grote namen zoals Tesla, IBM of Alibaba. Van Coucke is bekend dat hij een bijzondere neus heeft voor participaties met een grote intrinsieke waarde en veel groeicapaciteit.