Wondernemers Hein en Nikolas Vandelanotte:

Vandelanotte beeld

foto 3

 

“Meer tijd voor advies dankzij digitalisering van de boekhouding”

Meer dan negentig jaar is hij intussen, maar toch komt Roger Vandelanotte nog geregeld op de werkvloer. De eenmanszaak die hij 65 jaar geleden uit de grond stampte, is vandaag een stevige onderneming met 265 medewerkers en acht vestigingen. Drie generaties lang al is Vandelanotte de steun en toeverlaat van KMO’s, vrije beroepers en familiale ondernemingen. En zoals de baseline al laat vermoeden, doet het bedrijf vandaag ‘meer dan accountancy’.

 

Naast accountancy, tax en audit kunnen bedrijven bij jullie ook terecht met juridische en sociale vragen, voor financieel beheer, risicomanagement en vermogensbeheer. Een bijzonder ruim aanbod. Een bewuste keuze?

Hein en Nikolas Vandelanotte: “Zeker. We stelden vast dat ondernemers veel bijkomende vragen hadden, gelinkt aan onze bestaande diensten. Sommige vragen rond fiscaliteit hebben bijvoorbeeld betrekking op vermogensplanning. Bepaalde fiscale regelingen kunnen dan weer niet zonder juridisch advies. Voor een bedrijf is het tijdrovend om telkens meerdere partijen in te schakelen. Daarom hebben we onze adviserende rol uitgebreid. Voor de cliënt is dit het meest efficiënt.”

 

Zijn de cliënten in de loop der jaren veeleisender geworden?

“Ja, dat merken we wel. Cliënten vragen specialisten, ze willen waar voor hun geld. Ondernemers van vandaag  willen op voorhand ingelicht zijn om zo kosten en zware procedures te vermijden. Om daaraan tegemoet te komen, investeren we bijvoorbeeld veel in de digitalisering van de boekhouding. De cliënt kan bij ons rechtstreeks de facturen in het systeem boeken. Hij kan opteren om dit zelf te doen, wat geld vrij maakt voor persoonlijk advies. De fiscale, juridische en andere optimalisaties die uit die gesprekken voortvloeien, leiden op hun beurt tot besparingen.”

 

Wie zijn jullie cliënten?

“Vooral de familiale ondernemer. Maar we zijn ook goed vertrouwd met de social profit. VZW’s werken onder een totaal andere wetgeving, wat dus andere kennis vraagt. Verder hebben we mensen in dienst die voor de medische sector, bouw, ICT en professionele diensten (zoals notarissen, advocaten en deurwaarders) dagelijks alle wijzingen op boekhoudkundig, fiscaal, sociaal en juridisch vlak opvolgen.”

 

Wat maakt jullie anders dan andere accountancykantoren?

“We zijn zelf een familiale onderneming, en bestaan al meer dan 65 jaar. We weten dus als geen ander hoe belangrijk een persoonlijke aanpak is. Daarom heeft elke cliënt bij ons een vaste aanspreekpersoon, die vervolgens al naargelang de vragen de juiste specialisten zal inschakelen. Het is zelfs mogelijk om een van onze specialisten, bijvoorbeeld in HR, tijdelijk of definitief in de firma te plaatsen. Notarissen, die de laatste jaren heel veel extra administratieve taken hebben bijgekregen, kunnen ook enkele dagen per week beroep doen op iemand. We kunnen daar makkelijk op inspelen, aangezien we medewerkers in dienst hebben die de regelingen en wetgevingen van notarissen door en door kennen. Omdat we transparantie willen, werken we in de mate van het mogelijke offertes op maat uit.”

 

De regering sleutelt regelmatig aan de fiscale en andere regels. Hoe informeren jullie de cliënten hierover?

“We hebben specialisten in huis die dagelijks de nieuwe wetgevingen opvolgen. Om zoveel mogelijk ondernemers van dergelijke wijzigingen op de hoogte te brengen, publiceren we regelmatig artikelen op onze website en onze bedrijfspagina op LinkedIn (Vandelanotte ++). Veel ondernemers hebben die weg al gevonden en weten dat ze daardoor steeds op de hoogte blijven over fiscale, juridische en sociale topics die een ondernemer aanbelangt. Twitter en Facebook zetten we ook regelmatig in. Binnenkort starten we bovendien met een maandelijkse of tweemaandelijkse digitale nieuwsbrief met daarin een overzicht van de belangrijkste onderwerpen. Wie interesse heeft, kan zich nu al hier inschrijven. Verder geven we op regelmatige basis seminaries. Als erkend IAB-opleidingsorgaan, kunnen onze cliënten zelf de interne opleidingen meevolgen.”

vennoten